Hírek

Fókuszban az élővíz, kerti-, halas- horgásztó ápolása, karbantartása, gondozása vegyszerek nélkül

2018.02.13 11:00

Élővizeink, kerti-, halas- és horgásztavaink ápolása, gondozása, karbantartása kiemelt fontosságú annak érdekében, hogy a legesztétikusabb élményt nyújtsa.

Termékeinkkel vegyszerek nélkül gondosan, különösebb szaktudás nélkül ápolhatja kedvenc kerti- és horgásztavát.

A kerti- és horgásztavak vegyszermentes ápolása ma már lehetséges megoldás. Sok termék található a piacon erre a feladatra, azonban a BiocleanTM Lake/Pond Clarifier vegyszerek hozzáadás, szakértelem nélkül is segít algamentesítésben, hínárburjánzás visszaszorításában.

Mit értünk a vizek minősége alatt

A vízminőség nem más, mint a víz fizikai, kémiai és a biológiai tulajdonságainak az összessége. A pontos vízminőség laboratóriumi eszközök segítségével ismerhető meg, azonban szemrevételezéssel és a szaglással is kiderülhet sok minden a vízről. Mi jelen esetben csak a biológiai vízminősítéssel kapcsolatban futunk át néhány gondolatot. A biológiai vízminőség alatt a víz azon tulajdonságainak az összességét értjük, amelyek a vízi ökoszisztémák életében kiemelt fontosságúak, létrehozzák és fenntartják azokat.

Nézzünk pár egyszerű példát erre:

  • szennyvíz bevezetése élővízbe - a vízi életközösségekben jelentős változás várható a bevezetés környezetében a szennyezés mértékétől és típusától függően. Az élőlények alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, ami nem biztos, hogy kedvező hatású. Radioaktív víz bevezetése pl. erős mutációt hozhat létre, de ehhez elég egy környezeti katasztrófa is lásd Fukushima atomkatasztrófa néhány éve. Kommunális szennyvíz esetében jóval kisebb hatásmechanizmus várható. Romolhat a víz minősége, beindulhat az algásodás, elhínárosodás. Többek között az ilyen jellegű vízminőségromlás kezelésére is kiválóan alkalmas a BiocleanTM Lake/Pond Clarifier vegyszerek adagolása nélkül csökkenti a hínárosodást, megszünteti az algásodást. Azaz segíti az algamentesítést és a hínárburjánzás visszaszorítását, karbantartja és gondozza a természet erejét felhasználva az élővizeinket, kerti- és horgásztavainkat, halastavainkat.
  • hőszennyezés - a természetes vízhőmérsékletnél magasabb hőmérsékletű vizet engedünk élővízbe. Az oxigénháztartás durva megváltozása mellett jelentős vízminőségromlás is jelentkezhet. Megváltozik a víz természetes állapota, pl. a Duna a Paksi atomerű alatti szakaszán hosszú évtizedek óta nem fagyott be.

A biológiai vízminőség négy csoportra osztható:

  1. halobitás - a víz biológiai szempontból lényeges szervetlen kémiai tulajdonságainak az összessége
  2. trofitás - a vizi ökoszisztéma primer szervesanyag termelésének a mértéke
  3. szaprobitás - a vízben található halott szerves anyagok lebontásának a mértéke
  4. toxicitás - a víz mérgezőképessége

Ezek szoros kölcsönhatásban állnak egymással. A BiocleanTM Lake/Pond Clarifier az algamentesítés és a hínárburjánzás visszaszorítása, megszüntetése  mellett alkalmas ezeknek a folyamatoknak az egyensúlyban tartására.